achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Maarten Luther en de Moderne Devotie

Tekenaar en schrijver Bernard Bos uit Heerde vertelt op maandag 20 maart op Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 24 in Wapenveld over het thema 'Maarten Luther en de Moderne Devotie'.

Bos verdiepte zich vier jaar lang in het leven van Maarten Luther en tekende en schreef vervolgens het stripboek 'De geur van braadworst'. Luther (1483-1546) was geestelijke in de toenmalige Rooms-Katholieke kerk. Hij verzette zich tegen misstanden in de kerk en is vooral bekend doordat hij op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen op een kerkdeur publiceerde tegen de aflaathandel in de kerk. Algemeen wordt dat gezien als begin van de Reformatie en van het turbulente leven van Luther dat volgde.

De geur van braadworst
Het stripboek 'De geur van braadworst' begint met een diefstal van boekjes in het Duitse Eisenach. Daar komt de lezer op het spoor van Maarten Luther. Vooraf aan de Reformatie is er al de beweging de Moderne Devotie, gesticht door Geert Grote (1340-1384). De bewoners van het klooster Hulsbergen (1407-1578) in Wapenveld behoorden tot de volgelingen van de Moderne Devotie. Bernard Bos gaat in zijn lezing in op de overeenkomsten en de verschillen tussen beide. Bernard Bos ondersteunt zijn verhalen met tekeningen die hij maakte na bezoeken aan het stamland van Maarten Luther.

De bijeenkomst op Vrieze's Erfgoed begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De entree is 3,50 euro. Dat is inclusief een kop koffie met een Luther-koek. Reserveren kan door een mail te sturen naar info@vriezeserfgoed.nl.