achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Programma Alzheimer Cafe Heerde 1e half jaar 2017

Alzheimer Cafe Heerde is er ieder maand, steeds op de 2e maandagavond van de maand. Het start om 19:00 uur bij De Spikke, Stationsstraat 8. Hier het programma 1e half jaar 2017

Programma Alzheimer Cafe Heerde 1e half jaar 2017

Locatie: De Spikke, Stationsstraat 8
Elke tweede maandagavond van de maand
Inloop vanaf 19.00 uur
Programma van 19.30 – 21.00 uur
Info: Jan Heining, 006 4828 4321

13 februari : Onbegrepen gedrag bij dementie
Bij dementie treedt beschadiging van de hersenen op. In de hersenen wordt ons gedrag gereguleerd. Niet zo vreemd dus dat ook daar veranderingen in kunnen ontstaan. We hebben het in sommige gevallen zelfs over moeilijk verklaarbaar gedrag, omdat het anders is dan dat we bij iemand vinden passen of verwachten. Ger Lüken, sociaal psychiatrisch verpleegkundige vertelt over zijn ervaringen met gedragsuitingen bij dementie en gaat daarover vervolgens met ons in gesprek.

13 maart : Omgaan met de gevolgen van dementie.
Als de diagnose dementie is gesteld, heeft dat grote impact op het leven van degene met dementie en de omgeving. Hoe is het om dementie te hebben en wat betekent dat?  Mevrouw Tonny Aalbers is onder meer gespreksleider bij ondersteuningsgroepen voor mantelzorgers en heeft jarenlang als sociaal psychiatrisch verpleegkundige gewerkt in de ambulante ouderenzorg.  In een vraaggesprek zal zij hierover spreken met iemand met dementie, waarschijnlijk samen met de mantelzorger.

 10 april: Intimiteit en je relatie bij dementie
Intimiteit gaat over een gevoel van nabijheid en liefdevol contact met je partner. Intiem zijn betekent ook aandacht hebben voor elkaar, interesse tonen in elkaar, samen genieten van muziek, een film of lekker eten, elkaar complimenten geven, samen knuffelen en elkaar aanraken. Maar ook respect hebben voor elkaar, je kwetsbaar durven opstellen en elkaar vertrouwen horen bij intimiteit.

Ria Krabbedam is onze gast vanavond. Zij is opgeleid vanuit Alzheimer Nederland om over dit onderwerp met elkaar in gesprek te gaan. 
Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld over veranderingen in het beleven van intimiteit bij het ouder worden en bij het voorkomen van een vorm van dementie.

8 mei : Meebewegen in het beleven en het proces van dementie
Bére Miesen, de grondlegger van het Alzheimer Café, opende 20 jaar geleden het eerste Alzheimer Café. Wij zijn er trots op dat hij in dit jubileumjaar naar de Veluwe wil komen. Hij zal met ons ingaan op de beleving van dementie, zowel bij de persoon die eraan lijdt als bij diens mantelzorger.

12 juni: Dilemma’s bij dementie
Alzheimer Nederland heeft enkele films gemaakt, waarin partners en kinderen  vertellen over hun worsteling met lastige vragen, zoals  “Wie betrek ik bij de zorg?”, “Hoe blijf ik overeind?” en “Wanneer besluit je tot verpleeghuisopname?”

Samen met de gespreksleiders Jan Heining en Marie-Josée Andringa gaan we met elkaar in gesprek hierover aan de hand van de filmbeelden.

Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.