achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Kanaalconferentie uitgesteld

De maatschappelijke organisaties die vanavond - donderdagavond 19 januari -een Kanaalconferentie wilden houden, hebben besloten deze uit te stellen.

 Men wil eerst een uitspraak van Provinciale Staten afwachten over de toekomst van een bevaarbaar kanaal. Tot dat moment wordt ook deelname in verschillende overleggen, opgeschort. “De Stuurgroep Veluwekroon kan nu wel zeggen dat de kosten te hoog zijn maar volgens ons gaan Provinciale Staten daar over. Het beleid van PS is volgens ons nog steeds een bevaarbaar kanaal met beweegbare bruggen. Bij de behandeling van de Voorjaarsnota praten de Staten nog over het krediet van 3,1 miljoen voor de beweegbare bruggen. Die discussie willen we afwachten”, aldus woordvoerder Roel Docter. Volgens de betrokken organisaties is het formele beleid van Provinciale Staten nog steeds de uitgangspunten zoals vastgelegd in het Ambitiedocument Veluwekroon. Die gaan uit van de drietrapsraket: varen naar Wapenveld, vervolgens de aanpak van de bruggen naar Heerde met een doorkijk naar Apeldoorn'”, aldus Docter. Die meldt dat men bewust de zaak niet op de spits wil drijven. “In een brief aan Provinciale Staten hebben wij al eerder aangegeven dat op dit dossier een sterke regisseur nodig is. Partijen zijn nu meer bezig de problemen bij elkaar op het bord te stapelen dan oplossingen te zoeken. We hopen dat Provinciale Staten deze gang van zaken kan doorbreken”, aldus Docter. Die het wel uitermate vreemd vindt de Stuurgroep Veluwekroon enkele dagen voor de Kanaalconferentie met dit bericht naar buiten komt. “Door onze inspanningen vanaf het aanbieden van de Petitieboot aan de raad van Heerde en de daarna gevoerde gesprekken, hadden wij de indruk dat de gemeenten Hattem en Heerde in beweging kwamen. Nu voert het Waterschap Vallei en Veluwe de kosten voor de bediening van de Hezenbergersluis op van de oorspronkelijke 25.000 euro naar 80.000 euro. Zo kun je elke ambitie onderuit halen”, laat Docter weten. Die verwacht dat Provinciale Staten het hier niet bij zullen laten. “Fractievoorzitter Pieter Plug van de provinciale ChristenUnie twitterde al dat hij opheldering wil. Die stap wachten we nu maar af”, aldus Docter.

De Kanaalconferentie was een initiatief van de Stichting Recreatie Wapenveld, de Ondernemersvereniging Wapenveld, de Dorpsraad Wapenveld en de Stichting Apeldoorns Kanaal. Voor de conferentie waren al ruim veertig aanmeldingen binnen van bestuurders uit de gemeenten Hattem, Heerde, Epe en Apeldoorn, verschillende betrokken organisaties als de ANWB, het Watersportverbond, het Erfgoed Platform Apeldoorn, de Stichting Elektrisch Varen en de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig.

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.