achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

NK heggen vlechten op de Bonenburg

Op zaterdag 14 januari vindt het Nederlands Kampioenschap Heggenvlechten plaats op Landgoed Bonenburg aan de Groeneweg in Heerde. Neem uw kinderen mee, want er is die dag van alles te doen. De dag duurt van 10.00-16.00 uur en de toegang is gratis.

Heggenvlechters uit het hele land, en zelfs uit Engeland, komen naar Heerde om op traditionele wijze een meidoornheg te vlechten. De vlechters werken in teams van twee personen. Elk team vlecht acht meter. Ervaren juryleden beoordelen het werk en bepalen welk team zich kampioen 2017 mag noemen. Bezoekers kunnen langs de heggenvlechters lopen om hun werk te zien en uitleg te krijgen.

Bent u geïnteresseerd in mooi, oud heggenvlechtersgereedschap? John French uit Engeland neemt prachtige kapmessen en bijlen mee. Sommige kapmessen zijn 100 jaar oud. Het heggenvlechten zelf is veel ouder: Julius Caesar zag het al toen hij hier tweeduizend jaar geleden de Germanen achterna zat. Heggenvlechten werd vroeger op veel plaatsen in Nederland toegepast, voornamelijk als veekering voordat het prikkeldraad zijn intrede deed.

Diverse activiteiten

Er zijn ook activiteiten voor kinderen, ze mogen zelf aan de slag. Van wilgentenen kunnen ze van alles vlechten en mee naar huis nemen. Ambachtslieden (bijvoorbeeld een mandenvlechter) laten zien wat er vroeger allemaal van wilgentenen werd gemaakt. En u kunt ook zo’n mooie mand kopen. De hoogstambrigade laat in de boomgaard op het landgoed zien hoe je hoogstamfruitbomen snoeit. Verder staan er tenten met informatie over natuur en landschap. Er is warme drank en er zijn streekproducten om van te genieten. Kinderen kunnen buiten boven een vuur hun broodje bakken. Het Gilde van Heggenvlechters geeft een demonstratie van de IJsselvlechtstijl.

Eigen heggen of bomen

Landgoed Bonenburg bestaat uit een dicht netwerk aan heggen rond weilanden met boomgroepen. Een klompenpad doorkruist het landgoed en loopt langs de heggen waar de heggenvlechters hun kunsten vertonen. Wil je ook heggen aanleggen en bomen planten of een heg laten vlechten, kom dan naar de stand van de stichting Heg&Landschap waar je advies krijgt en plantmateriaal kunt zien. Heb je een goed plan dan kun je wellicht meedoen aan een speciale boomplantactie. Diegenen die meer over het heggenvlechten willen weten, kunnen de handleiding heggenvlechten voor Nederland en Vlaanderen kopen. Deze gloednieuwe handleiding wordt vlak voor de prijsuitreiking om 16 uur gepresenteerd. Het kampioenschap vindt plaats op zaterdag 14 januari, landgoed Bonenburg Heerde, ingang Groeneweg. De toegang is gratis. Vanaf 10 uur is iedereen welkom. Neem gerust uw (aangelijnde) hond mee. De wedstrijd is om 15 uur afgelopen.

Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
Vrijetijdseconomie krijgt aanjager
“We zitten op dezelfde vlieghoogte”. Die opmerking met een knipoog naar de discussie over vliegveld Lelystad, maakte wethouder Wolbert Meijer bij de ondertekening van een prestatiecontract met Wij zijn Heerde (WZH). Hij wilde er maar mee aangeven dat de toeristische organisatie en de gemeente duidelijk op één lijn zitten voor de verdere ontwikkeling.
Heerde steunt WK Inline skaten
Heerde steunt WK Inline skaten
Uit maar liefst zestig landen komen begin juli honderden sporters en hun begeleiders naar Heerde en Arnhem. De gemeente Heerde is er trots op dat het de Skeelerclub Oost-Veluwe gelukt is het WK Inline & Freestyle Skaten hierheen te halen.
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Grote belangstelling Duurzaamheidsmarkt Heerde
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Veldexcursie voor opdracht promotie Hoogwatergeul
Vijf klassen van de CC de Noordgouw maakten deze week een uitgebreide veldexcursie door het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Dit in het kader van een opdracht van het IVN en de gemeente Heerde om dit gebied aantrekkelijker te maken voor de (inter)nationale toerist.
Paasjubel in Heerde
Paasjubel in Heerde
Opnieuw Paasjubel in Heerde Ook dit jaar organiseert het Interkerkelijk Platform Heerde in de vroege ochtend van de 1e Paasdag (1 april 2018) de Paasjubel. Hierbij is traditioneel veel aandacht voor het zingen van bekende Paasliederen onder muzikale begeleiding. Ds. Mulder van de Christelijk gereformeerde Kerk in Heerde is bereid gevonden de verbindende teksten uit te spreken en daarnaast een korte meditatie te verzorgen. Plaats van handeling is het Dorpsplein in het centrum van Heerde. Aanvang 8:15 uur en einde uiterlijk om 9:00 uur. Een liturgie met daarop alle liederen wordt uitgedeeld. Op deze liturgie staan ook de aanvangstijden van de diensten in de diverse kerken vermeld. Het is inmiddels traditie dat de Paasjubel ongeacht de weersomstandigheden doorgaat. En … er koffie en thee. Hartelijk welkom allemaal.