achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

NK heggen vlechten op de Bonenburg

Op zaterdag 14 januari vindt het Nederlands Kampioenschap Heggenvlechten plaats op Landgoed Bonenburg aan de Groeneweg in Heerde. Neem uw kinderen mee, want er is die dag van alles te doen. De dag duurt van 10.00-16.00 uur en de toegang is gratis.

Heggenvlechters uit het hele land, en zelfs uit Engeland, komen naar Heerde om op traditionele wijze een meidoornheg te vlechten. De vlechters werken in teams van twee personen. Elk team vlecht acht meter. Ervaren juryleden beoordelen het werk en bepalen welk team zich kampioen 2017 mag noemen. Bezoekers kunnen langs de heggenvlechters lopen om hun werk te zien en uitleg te krijgen.

Bent u geïnteresseerd in mooi, oud heggenvlechtersgereedschap? John French uit Engeland neemt prachtige kapmessen en bijlen mee. Sommige kapmessen zijn 100 jaar oud. Het heggenvlechten zelf is veel ouder: Julius Caesar zag het al toen hij hier tweeduizend jaar geleden de Germanen achterna zat. Heggenvlechten werd vroeger op veel plaatsen in Nederland toegepast, voornamelijk als veekering voordat het prikkeldraad zijn intrede deed.

Diverse activiteiten

Er zijn ook activiteiten voor kinderen, ze mogen zelf aan de slag. Van wilgentenen kunnen ze van alles vlechten en mee naar huis nemen. Ambachtslieden (bijvoorbeeld een mandenvlechter) laten zien wat er vroeger allemaal van wilgentenen werd gemaakt. En u kunt ook zo’n mooie mand kopen. De hoogstambrigade laat in de boomgaard op het landgoed zien hoe je hoogstamfruitbomen snoeit. Verder staan er tenten met informatie over natuur en landschap. Er is warme drank en er zijn streekproducten om van te genieten. Kinderen kunnen buiten boven een vuur hun broodje bakken. Het Gilde van Heggenvlechters geeft een demonstratie van de IJsselvlechtstijl.

Eigen heggen of bomen

Landgoed Bonenburg bestaat uit een dicht netwerk aan heggen rond weilanden met boomgroepen. Een klompenpad doorkruist het landgoed en loopt langs de heggen waar de heggenvlechters hun kunsten vertonen. Wil je ook heggen aanleggen en bomen planten of een heg laten vlechten, kom dan naar de stand van de stichting Heg&Landschap waar je advies krijgt en plantmateriaal kunt zien. Heb je een goed plan dan kun je wellicht meedoen aan een speciale boomplantactie. Diegenen die meer over het heggenvlechten willen weten, kunnen de handleiding heggenvlechten voor Nederland en Vlaanderen kopen. Deze gloednieuwe handleiding wordt vlak voor de prijsuitreiking om 16 uur gepresenteerd. Het kampioenschap vindt plaats op zaterdag 14 januari, landgoed Bonenburg Heerde, ingang Groeneweg. De toegang is gratis. Vanaf 10 uur is iedereen welkom. Neem gerust uw (aangelijnde) hond mee. De wedstrijd is om 15 uur afgelopen.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken