achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Spectaculaire passage voor boten over A50

WAPENVELD – De Stichting Apeldoorns kanaal (SAK) heeft tijdens een werkbezoek van Provinciale Staten een spectaculair ontwerp gepresenteerd voor de passage van boten over de A50 tussen Heerde en Epe.

Spectaculaire passage voor boten over A50

"Dat kan met behulp van een boat conveyor waarmee boten over de snelweg worden gezet met twee transportbanden. En daarmee komt varen naar Apeldoorn in beeld", aldus de SAK. De boat conveyor is een ontwerp van het ingenieursbureau Witteveen en Bosch en de aanleg zou 13,8 miljoen euro moeten kosten. “En dan komt Apeldoorn echt in beeld voor de recreatietoervaart”, aldus Joop Kanbier namens SAK.

Varen op kanaal stap dichterbij
Het kanaal bevaarbaar maken voor de recreatietoervaart is al jaren het ideaal van de stichting. Het begin is gemaakt met de sanering van de waterweg tussen de Bonenburgersluis in Heerde en de Hezenbergersluis in Hattem. De gemeente Heerde doet inmiddels onderzoek naar het beweegbaar maken van de Kloosterbrug en de Manenbergerbrug. “We verwachten dan ook dat we in 2017 kunnen varen naar Wapenveld”, aldus Kanbier.

Apeldoorns Kanaal: snoer met parels
Het Apeldoorns kanaal werd tijdens het bezoek nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. “Het is een blauw snoer met vele parels”, aldus wethouder Herman van der Stege. Enkele van die parels werden ook bezocht. Op Erve IJzerman kregen de Statenleden het bidbook voor de realisering van het nationale zuivelmuseum in dit complex uitgereikt. En op Vrieze's Erfgoed vonden de presentaties plaats over onderwerpen als het kanaal, Veluwekroon. Hattem en de Hanze en de Hattemerpoort.

Statenleden onder de indruk
Het bezoek van de Statenleden begon bij de skeelerclub Oost-Veluwe waar alle waardering was voor de inspanningen van de club om Heerde nationaal en internationaal op de kaart te zetten. De organisatie van het bezoek was in handen van de Stichting Recreatie Wapenveld, Rond Uit Hattem, Wij zijn Heerde en de Waterrijke Veluwe. De Statenleden toonden zich onder de indruk van alles wat werd geboden. “Hier wordt je warm van. Zoveel enthousiasme en trots op het gebied maakt veel indruk”, aldus Agnes Lewe namens de Statenleden na afloop.

Spectaculaire passage voor boten over A50 Spectaculaire passage voor boten over A50