achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Velddag voor nieuw toeristisch product

Het gebied de Hattemerpoort werd vorige week druk bezocht door 115 leerlingen en hun docenten van De Noordgouw, Heerde. IVN Gelderland organiseerde een velddag als onderdeel van het project IVN Jongeren Adviesbureau. De jongeren verdiepen zich in hun eigen omgeving, om het verhaal van het gebied te vertellen én hiervoor een eigentijds, recreatief product te ontwikkelen.

 

Hattemerpoort in beeld

Gelegen tussen twee natuurgebieden – de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug – dient de Hattemerpoort als een ecologische verbindingszone, oftewel een gebied dat twee natuurgebieden verbindt. Dit is van belang voor allerlei dier- en plantensoorten, maar ook recreatief zeer interessant. Er vinden allerlei ontwikkelingen plaats in het gebied, zowel qua natuur door de Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNMF) als qua recreatie door de platforms Rond Uit Hattem en Wij Zijn Heerde. Om ook de jeugd te betrekken bij deze ontwikkelingen, heeft IVN Gelderland het project IVN Jongeren Adviesbureau in Heerde opgezet. In opdracht van GNMF en de recreatieplatforms ontwikkelen de jongeren een eigentijds, recreatief product voor de Hattemerpoort.

 

Het gebied in

Om de jongeren een goed beeld te laten krijgen van het gebied, organiseerde IVN Gelderland een velddag voor de leerlingen en hun docenten. Twaalf enthousiaste en bevlogen deskundigen waren aanwezig in het gebied, om te vertellen over hun expertise en ervaringen en om in gesprek te gaan met de leerlingen. Vanuit verschillende perspectieven werd de Hattemerpoort belicht door de opdrachtgevers, recreatieondernemers, ecologen, boswachters, boeren en weidevogelbeheerders. Leerlingen fietsten het gebied rond en verzamelden zo allerlei informatie voor hun onderzoek. De docenten reageerden positief en zullen de leerlingen ondersteunen in de laatste fase van het project.

 

Eindpresentatie

Op 15 december vindt de eindpresentatie plaats. Leerlingen presenteren dan hun product, onderbouwd met advies, voor opdrachtgevers en andere betrokkenen. Gedeputeerde Josan Meijers van Provincie Gelderland zal namens de stuurgroep Veluwekroon aanwezig zijn.

 

Boeiende lezing over Het Vossenbroek
Het Vossenbroek is een heel bijzondere plek, dat bij een nadere beschouwing veel onverwachte zaken herbergt. Een moerassig, nat en laaggelegen stuk grond ten oosten van Epe. Het Vossenbroek wordt door de A50 in twee delen gesneden. Het ligt bovendien binnen de gemeentegrenzen van Epe en is eenvoudig te bereiken. Het kent een lange ontstaansgeschiedenis. Geologie, archeologie en bewoning door boeren, hebben dit intieme stukje landschap een gezicht gegeven, ook de bodem heeft z’n geheimen prijs gegeven. Vooral Fauna en flora hebben hun bijdrage geleverd. Tijdens de lezing dwaalt Bauke Terpstra virtueel door dit unieke natuurlandschap. Datum: 22 maart 2018 Plaats: Kulturhus Epe, Stationsstraat 25, 8161 CP. Epe. Aanvang: 20.00 uur Informatie: Yvonne Zeegers – secretaris@epe-heerde.knnv.nl Toegangsprijs € 3,--. Voor KNNV- en IVN leden gratis.
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Met de plaatsing van het Basjkierenmonument in Veessen, begin dit jaar, kwam een belangrijk stukje geschiedenis weer in de schijnwerpers te staan. Het verhaal van die geschiedenis is nu ook vereeuwigd als één van de volksverhalen van de Cittaslow-gemeenten.
Film 'Wild' laat Veluwe in volle glorie zien
Film
​Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Oud-burgemeester Inez Pijnenburg heeft, geholpen door haar opvolger Fred de Graaf, haar afscheidscadeau onthuld: een wegwijzer naar de overige Cittaslowgemeenten in Nederland.