achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Noordgouw maakt nieuw toeristisch product

Leerlingen van De Noordgouw in Heerde zijn gestart met een opdracht van om een nieuw toeristisch product te maken.

De opdracht is verstrekt door Wij zijn Heerde, Rond Uit Hattem en de Gelderse Natuur en Milieu Federatie. Onder leiding van het IVN Gelderland gaan circa honderd leerlingen vier adviesbureaus vormen om een nieuw toeristisch product te ontwikkelen. Dat product moet aan de eigen inwoners en aan toeristen het verhaal van de Hattemer Poort vertellen. Sinds 2014 werkt de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GMNF) in opdracht van de provincie Gelderland aan de gebiedsontwikkeling Hattemer Poort. Dat bestaat uit een gebied dat bestaat uit delen van de Veluwse stuwwal, de kanaalzone en de uiterwaarden langs de IJssel. Een aantal projecten zijn al uitgevoerd zoals het ecoduct Tolhuis over de A50, de uitkoop van camping Filipsberg en de herinrichting van een deel van het terrein van de voormalige Berghuizer Papierfabriek. Op delen van de Hoenwaard en 't Oever wordt gewerkt aan verbetering van het natuurlijk beheer. Het bijzonder gevariëerde landschap biedt alle kansen voor recreatie en toerisme. Zo zijn er plannen voor een fietspad tussen 't Oever en via camping Kromholt naar de Hoenwaard. Ook worden kanoroutes ontwikkeld en kan er veel gewandeld worden. De opdrachtgevers zien graag dat de inwoners zelf ambassadeurs worden van dit gebied. Maar dan is het nodig dat de mensen zelf meer weten over het gebied en de ontwikkelingen die het heeft ondergaan.De drie genoemde organisaties vragen nu aan de leerlingen van De Noordgouw om hen te helpen het verhaal van de Hattemer Poort beter beschikbaar te maken voor de eigen inwoners en de bezoekers van het gebied. In een eerder schooljaar maakten de leerlingen al creatieve plannen voor het overgangsgebied tussen de woonwijken en de sportvelden in Wapenveld.

Adviesbureaus

De opzet is dat de vier klassen die mee doen, elk een eigen adviesbureau gaan vormen. "De vraag aan de jongeren is om met een open, creatieve en onbevooroordeelde kijk waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat naar de mogelijkheden te kijken", aldus Marielle Karssing namens Rond Uit Hattem en Cees Bol van Wij zijn Heerde. De leerlingen moeten zich verdiepen in het ontstaan van het gebied, in de natuurontwikkeling maar ook gaan uitzoeken wat ondernemers belangrijk vinden. Tot de activiteiten behoren interviews en een excursie door het gebied.Dat moet dan leiden tot het maken van een route door het gebied. Hun plannen mogen ze presenteren op 15 december voor een groot aantal genodigden. "We zijn erg benieuwd naar jullie adviezen en het eindproduct", aldus projectleider Joost Reijnen van de GMNF bij het verstrekken van de opdracht.

Boeiende lezing over Het Vossenbroek
Het Vossenbroek is een heel bijzondere plek, dat bij een nadere beschouwing veel onverwachte zaken herbergt. Een moerassig, nat en laaggelegen stuk grond ten oosten van Epe. Het Vossenbroek wordt door de A50 in twee delen gesneden. Het ligt bovendien binnen de gemeentegrenzen van Epe en is eenvoudig te bereiken. Het kent een lange ontstaansgeschiedenis. Geologie, archeologie en bewoning door boeren, hebben dit intieme stukje landschap een gezicht gegeven, ook de bodem heeft z’n geheimen prijs gegeven. Vooral Fauna en flora hebben hun bijdrage geleverd. Tijdens de lezing dwaalt Bauke Terpstra virtueel door dit unieke natuurlandschap. Datum: 22 maart 2018 Plaats: Kulturhus Epe, Stationsstraat 25, 8161 CP. Epe. Aanvang: 20.00 uur Informatie: Yvonne Zeegers – secretaris@epe-heerde.knnv.nl Toegangsprijs € 3,--. Voor KNNV- en IVN leden gratis.
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Met de plaatsing van het Basjkierenmonument in Veessen, begin dit jaar, kwam een belangrijk stukje geschiedenis weer in de schijnwerpers te staan. Het verhaal van die geschiedenis is nu ook vereeuwigd als één van de volksverhalen van de Cittaslow-gemeenten.
Film 'Wild' laat Veluwe in volle glorie zien
Film
​Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Oud-burgemeester Inez Pijnenburg heeft, geholpen door haar opvolger Fred de Graaf, haar afscheidscadeau onthuld: een wegwijzer naar de overige Cittaslowgemeenten in Nederland.