achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Mooie resultaten na IVN-cursus 'Gastheer'

Het toeristische netwerk dat is ontstaan na de IVN-cursus 'Gastheer van het Landschap' werpt al snel vruchten af.

De eerste gezamenlijke activiteiten zijn succesvol verlopen en ook zijn organisatorische zaken verbeterd. Met veel enthousiasme gaat men hier dan ook mee door. In 2017 wil men zich onder andere richten op activiteiten in het kader van de internationale Hanzedagen. 

Dat bleek op de 'Terugkomdag' van IVN Gelderland met de deelnemers in De Heerd in Heerde. De ruim veertig ondernemers en medewerkers van de TIP's uit Hattem, Heerde, Wapenveld en Veessen volgden dit voorjaar de IVN-cursus. Dit als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hattemerpoort. Tijdens de uit vier dagdelen bestaande cursus kregen de deelnemers veel boeiende informatie over hun eigen leefomgeving, werden excursies gemaakt en verbindingen gelegd tussen de ondernemers onderling en de medewerkers van de TIP's. “Het is echt fijn dat je je gasten wat meer kunt bieden dan ze alleen de weg wijzen. Nu kunt je ze echt informatie geven over bijzondere plekjes in onze mooie omgeving. En dat wordt door de gasten erg op prijs gesteld en dat leidt tot leuke contacten”, verwoordde Diana Fredriks met bijval van de overige deelnemers. Het leidde ook tot nieuwe initiatieven. De horecabedrijven Tapperij Teun, de Keet van Heerde en Ijsselzicht in Veessen ontwikkelden een fietstocht met culinaire omlijsting. Met ruim tweehonderd deelnemers in zes weken een succes. Medewerkers van de TIP in Wapenveld maakten een promotiefilm over het dorp die continu in de TIP/Shalom wordt gedraaid en op youtube veel wordt bekeken. Outdoorbedrijf Buitengewoon Buiten heeft samen met Vrieze's Erfgoed wateractiviteiten met kano's opgezet en ook is er samenwerking van ondernemers bij het bezoeken van beurzen. De TIP Heerde heeft intern de taken verdeeld en een historische route door de kern Heerde uitgezet. Cursusleidster Stefanie Janssen van het IVN hoorde het stralend aan: “Hier doe je het voor, prachtig om te zien dat het gastheerschap op een enthousiaste manier wordt ingevuld”.

Hanze 2017

Tijdens de Terugkomdag werd ook volop gebrainstormd over een het vervolg in 2017. Van de vrijwilligers van IVN Zwolle in de regio kreeg men informatie aangereikt over activiteiten gericht op het beleven van de natuur door jong en oud. Ook was de organisatie van de Internationale Hanzedagen van 15 tot en met 18 juni 2017 in Kampen aanwezig. Duidelijk werd dat Hanzestad Hattem in samenwerking met ondernemers en TIP's in de gemeente Heerde volop kansen krijgen. Met name als het gaat om het verblijf van de honderdduizenden bezoekers die in Kampen worden verwacht en bij het organiseren van activiteiten waarvoor bezoekers terugkomen. Hierop wil men inspelen met aanbieden van overnachtingsmogelijkheden, activiteiten en arrangementen. Hiervoor wordt samen met IVN een projectplan gemaakt.

Primeur

De gemeenten Heerde en Hattem hebben met deze cursus een primeur voor de provincie Gelderland. Het succes is ook al elders op de Veluwe doorgedrongen. “We hebben aanvragen van meerdere plaatsen gekregen om de mogelijkheden te verkennen om een dergelijk activeringstraject d.m.v. de cursus ook daar op poten te zetten”, aldus Stefanie Janssen. Voor ondernemers uit de gemeenten Heerde en Hattem is het mogelijk om ook aan te haken. Hun interesse kunnen ze melden via voorzitter@wijzijnheerde.nl of info@ronduithattem.nl. Voor meer informatie over IVN Gastheren van het Landschap kunt u contact opnemen met Stefanie Janssen s.janssen@ivn.nl.

 

 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken