achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

'Petitieboot' aangeboden aan gemeenteraad

Drie Wapenveldse organisaties hebben maandagavond een 'Petitieboot' aan geboden aan burgemeester Inez Pijnenburg als voorzitter van de gemeenteraad.

Roel Docter maakte namens de drie clubs bekend dat via de digitale petitie 735 ondertekeningen binnen waren gekomen. Daarvan op dat moment 156 ondertekenaars uit de gemeente Heerde maar ook 178 steunbetuigingen van inwoners van Apeldoorn. Aansluitend boog de gemeenteraad zich over het beweegbaar maken van de bruggen over het Apeldoorns kanaal. De uitkomst is dat het beweegbaar maken van de bruggen over het Apeldoorns op de agenda blijft staan. Maar de opgave aan verantwoordelijk wethouder Wolbert Meijer is fors. Hij moet zorgen dat het een co-productie wordt met partners als de gemeente Hattem en het Waterschap Vallei en Veluwe en er mag geen sprake zijn van financiële risico's.

Doorvaarthoogte 
En die opdracht gaat verder dan het voorstel van het college dat behandeld moest worden. Omdat het beweegbaar maken van de Kloosterbrug en Manenbergerbrug te duur zou worden in beheer en onderhoud, lag er een voorstel om beide bruggen een vrije doorvaarthoogte te geven van 1,30 meter. Voldoende voor kleine sloepen en kano's. In dat geval blijft er geld over van de 3,1 miljoen die de provincie beschikbaar stelt en daarmee wil het college ook de volgende brug richting Heerde, de Flessenbergerbrug, aanpakken voor zo'n vrije doorvaart. Dat zeer tegen de zin van de stichting Recreatie Wapenveld, de Dorpsraad en de Ondernemersvereniging. Zij houden vast aan de vrije doorvaart van de bruggen voor de BM-klasse en binnenvaartschepen zoals vastgelegd in een 2011 ondertekende Samenwerkingsovereenkomst met de kanaalpartijen.

Apeldoorn
Het werd een heet politiek avondje met veel volk op de tribune en elders in het gemeentehuis omdat de raadszaal geen plek had voor iedereen. Opmerkelijk was de inspreker: Menno van Erkelen, raadslid voor Lokaal Apeldoorn. Hij meldde dat wethouder Johan Kruithof van de Apeldoornse gemeenteraad jaarlijkse 75.000 euro mag besteden om in Brussel te lobbyen voor Europees geld, onder andere voor de bootconveyor in Epe. “Onze droom is dat toervaarders en historische binnenschepen Apeldoorn kunnen bereiken. Zet daar geen kruis door want dat heeft ook voor Apeldoorn verstrekkende gevolgen”, was zijn oproep die een klaterend applaus opleverde. Wat volgde was een urenlange discussie met als belangrijkste kenmerk de wil om elkaar te kunnen vinden. De Wapenveldse organisaties hebben een punt, de ambitie voor een bevaarbaar kanaal is aanwezig maar het ontbreken van middelen in de gemeentekas is het probleem. Na een lange schorsing lukte het uiteindelijk. Er werd een unaniem onderschreven motie aan het raadsvoorstel toegevoegd met de bovenomschreven inhoud. Spannend werd het toen wethouder Meijer inhoudelijke vragen ging stellen over de motie. Toen de raadsleden duidelijk maakten dat verder onderzoek voor hen niet nodig is maar dat ze een uitvoeringsplan verwachten, was de wethouder ingenomen met de motie. “De motie wordt overgenomen door het college en die gaan we uitvoeren”, aldus wethouder Meijer.

 

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.