achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Toeristische bestedingen lopen al jaren terug

De toeristische bestedingen in de gemeente Heerde lopen al een aantal jaren terug. Dat hangt samen met de landelijke trend van verminderde belangstelling voor vaste staanplaatsen op campings.

En dat is juist het belangrijkste onderdeel van de verblijfsrecreatie in de gemeente Heerde. Met steun van het provinciale project Vitale Vakantieparken, moeten ondernemers vernieuwend aan de slag. Dat betoogden zowel Cees Bol, voorzitter van WijzijnHeede als Bastiaan Overeem van VisitVeluwe. Beiden verzorgden een boeiende inleiding voor de gemeenteraad van Heerde. Cees Bol onderbouwde zijn stelling met cijfers. Aan de hand van de inkomsten toeristenbelasting van de gemeente Heerde, daalt het aantal overnachtingen sinds 2013 jaarlijks met circa 1% per jaar. Dat betekend dat de bestedingen elk jaar met circa 100.000 euro afnemen. "Sinds 2013 zijn de bestedingen van toeristen in de gemeente Heerde met circa 400.000 euro afgenomen", waren de alarmerende cijfers van Cees Bol. Het provinciale programma Vitale Vakantieparken probeert een omslag te bewerkstelligen. Daarvoor stelt de provincie enkele miljoenen beschikbaar. Wethouder Wolbert Meijer maakt nu een rondgang langs de recreatieparken in de gemeente Heerde om met de ondernemers de mogelijkheden tot een kwaliteitsimpuls te verkennen.

Ondersteuning
Cees Bol gaf ook aan dat er veel kansen laat liggen bij het in de markt zetten van de recreatieve mogelijkheden binnen de gemeente Heerde in de regio Zwolle en Apeldoorn. “Hier wreekt zich het gebrek aan professionele ondersteuning van onze vrijwilligersorganisatie en ondernemers”, betoogde Bol. Die de raad opriep om hiervoor financiële middelen beschikbaar te stellen. Hij verwees daarbij naar het model van Rond Uit Hattem. WIJZIJNHEERDE zelf is een actie gestart onder ondernemers om geld bijeen te brengen.

Arrangementen
Ook als het gaat om arrangementen is er door de ondernemers in de gemeente Heerde nog een wereld te winnen. Dit jaar zijn daarbij wel de eerste resultaten geboekt maar met ondersteuning is ook hier nog veel winst te behalen. Door de cursus 'Gastheer van het Landschap' van het IVN, hebben recreatie-ondernemers en medewerkers van de TIP's elkaar leren kennen en zijn er veelbelovende initiatieven ontstaan. Zo ontwikkelden Tapperij Teun, restaurant IJsselzicht en de Keet van Heerde samen een fietsroute in combinatie met een lekkere hap. Een succes want binnen zes weken werd de route meer dan tweehonderd keer verkocht. De aanwezigheid van boeiende arrangementen is voor de promotie van de gemeente Heerde via VisitVeluwe van essentieel belang. "Die kunnen we zowel landelijk als in Duitsland en Belgie in de markt zetten", aldus Bastiaan Overeem. De presentaties werden aan de raadsleden gegeven omdat de gemeente Heerde bezig is met een nieuwe toeristische Kadernota. De raadsleden waren vol lof over de beide presentaties die veel inzicht verschaften. De boodschap werd ook duidelijk begrepen: geen ingewikkelde nota maar vooral doen. "Hier kan ik wat mee, er zijn coalities te smeden", aldus wethouder Wolbert Meijer die aan de slag kan met de afronding van de nieuwe Kadernota 2017-2021.

Foto: diploma's IVN cursus gastheer van het landschap

Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.