achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Aan de wandel met de schaapherder

Drie woensdagmiddagen met de herder op pad

Schaapherder Lammert Niesing nodigt op drie achtereenvolgende woensdagmiddagen iedereen uit om met hem en zijn kudde mee op pad te gaan. Op 27 juli en 3 en 10 augustus leidt hij een wandeling voor schapen en mensen over de Renderklippen in Epe/Heerde en vertelt hij over zijn werk, dieren en werkgebied.

Deelnemers kunnen aan den lijve ondervinden hoe het is om er met een gescheperde kudde op uit te trekken en wat het werk van een herder inhoudt. Wie wel eens over de heide wandelt en hem ziet terwijl de schapen rustig staan te grazen, zal wellicht denken dat een herder een luizenleventje leidt, maar dat is slechts schijn. Honderden wandelaars hebben al eens gevraagd of hij van werk wil ruilen, maar als ze horen wat er allemaal aan vast zit, trekken ze hun aanbod vrijwel altijd schielijk in. De zomer is voor hem weliswaar de rustigste tijd van het jaar, maar niets doen is er niet bij. Waar hij de hele dag mee bezig is, vertelt hij tijdens de wandeling. Hij geeft achtergrondinformatie over onder meer de gedragingen en bijzonderheden van zijn kudde van bijna 150 Veluwse Heideschapen, het gebied dat hij bestrijkt, voedsel waar hij in zijn werk continu naar op zoek is, de opleiding die twee van zijn drie honden van hem krijgen, dieren die de kudde voortdurend op de hei achtervolgen en andere beesten waar hij in zijn werk mee te maken heeft en over de historie van de schaapskudde op de Renderklippen, die in augustus 60 jaar bestaat. Uiteraard beantwoordt hij ook vragen en bovendien mogen de jongere deelnemers zelf de kudde even hoeden.

De wandeling begint en eindigt bij de schaapskooi en leidt dwars over de heide en, als de schapen dat tenminste willen, naar het Pluizenmeertje. Het vertrek is op alle drie woensdagmiddagen om 13.30 uur en tussen 15.30 en 16.00 uur is de kudde weer terug bij de kooi. Deelname kost voor kinderen 2,50 euro en voor volwassenen 5 euro.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken