achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Aan de wandel met de schaapherder

Drie woensdagmiddagen met de herder op pad

Schaapherder Lammert Niesing nodigt op drie achtereenvolgende woensdagmiddagen iedereen uit om met hem en zijn kudde mee op pad te gaan. Op 27 juli en 3 en 10 augustus leidt hij een wandeling voor schapen en mensen over de Renderklippen in Epe/Heerde en vertelt hij over zijn werk, dieren en werkgebied.

Deelnemers kunnen aan den lijve ondervinden hoe het is om er met een gescheperde kudde op uit te trekken en wat het werk van een herder inhoudt. Wie wel eens over de heide wandelt en hem ziet terwijl de schapen rustig staan te grazen, zal wellicht denken dat een herder een luizenleventje leidt, maar dat is slechts schijn. Honderden wandelaars hebben al eens gevraagd of hij van werk wil ruilen, maar als ze horen wat er allemaal aan vast zit, trekken ze hun aanbod vrijwel altijd schielijk in. De zomer is voor hem weliswaar de rustigste tijd van het jaar, maar niets doen is er niet bij. Waar hij de hele dag mee bezig is, vertelt hij tijdens de wandeling. Hij geeft achtergrondinformatie over onder meer de gedragingen en bijzonderheden van zijn kudde van bijna 150 Veluwse Heideschapen, het gebied dat hij bestrijkt, voedsel waar hij in zijn werk continu naar op zoek is, de opleiding die twee van zijn drie honden van hem krijgen, dieren die de kudde voortdurend op de hei achtervolgen en andere beesten waar hij in zijn werk mee te maken heeft en over de historie van de schaapskudde op de Renderklippen, die in augustus 60 jaar bestaat. Uiteraard beantwoordt hij ook vragen en bovendien mogen de jongere deelnemers zelf de kudde even hoeden.

De wandeling begint en eindigt bij de schaapskooi en leidt dwars over de heide en, als de schapen dat tenminste willen, naar het Pluizenmeertje. Het vertrek is op alle drie woensdagmiddagen om 13.30 uur en tussen 15.30 en 16.00 uur is de kudde weer terug bij de kooi. Deelname kost voor kinderen 2,50 euro en voor volwassenen 5 euro.

Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Laatste lezing en excursie klooster Hulsbergen
Evert de Jonge uit Emst houdt dinsdag 26 juni de laatste van een serie lezingen over het klooster Hulsbergen. De afsluiting van de lezingencyclus is zaterdagmorgen 30 juni met een excursie naar de locatie via een wandeling over het Kloosterpad. Die kan worden afgesloten met deelname aan het 'Culineeren' van Edith Westendorp.
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Heerde in de schijnwerpers tijdens WK Inline Skaten
Maandenlang is er gewerkt aan alle voorbereidingen en de komende week is het dan zo ver. Het WK Inline-skaten komt voor het eerst naar Nederland. Deelnemers uit ruim 50 landen komen strijden om de medailles op de piste in Heerde en binnenstad in Arnhem van 1 t/m 8 juli. In de week voorafgaand trainen de toppers van over de gehele wereld al op de snelle baan aan de Kommerseweg. Ga gerust eens kijken, tijdens de de trainingen is de toegang gratis.
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Derde seizoen voor de Horecafietsroute
Horecabedrijven in Hattem, Wapenveld, Veessen en Heerde bieden fietsliefhebbers een Horecafietsroute met een culinaire omlijsting aan. De fietsroute is gratis maar een voucher van € 17,50 biedt de deelnemers koffie met wat lekkers, een lunch met soep en brood en een lekkere daghap bij de vier deelnemende horeca ondernemers.
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Zuivelmuseum Erve IJzerman elke zaterdag open
Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.
WK zeis maaien op de Padd'ndag
WK zeis maaien op de Padd
Op 1 september 2018 wordt, in combinatie met de Padd'ndag, voor de 2e keer het Wapenvelds kampioenschap grasmaaien met de zeis gehouden. Begin augustus wordt alvast een oefenavond gehouden om twijfelaars over de streep te trekken en de ‘spelregels’ uit te leggen
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording'
Startmoment Zuivelmuseum Erve IJzerman
De stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten stellen vanaf zaterdag 16 juni de boerderij Erve Ijzrman elke zaterdag tot half september van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Dat kan dan de opbouw van het 'zuivelmuseum in wording' op de voet volgen.
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Buikschuifbaan tijdens nationale Buitenspeeldag en zomervakantie
Meester Dennis staat op 13 juni van 13.00 - 15.00 uur samen met stagiairs en vrijwilligers van jongerencentrum het Honk op de van Meursweide in Heerde met de buikschuifbaan!
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Succesvolle gedichtenbundel Hoogwatergeul opnieuw uitgebracht
Gert van de Bospoort brengt zijn bundel Dichter bij de Hoogwatergeul opnieuw uit met fietsroutekaart.