achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Formaat schapen wordt gehalveerd in centrum Heerde

Op zaterdag 11 juni wordt het schaapscheerdersfeest in het centrum in Heerde gehouden.

Wie vóór zaterdag 11 juni een kijkje neemt bij de schaapskudde Epe – Heerde op de Renderklippen en daarna nog eens gaat kijken, zal nauwelijks kunnen geloven dat het dezelfde schapen zijn. Het formaat van de volwassen ooien is dan met de helft geslonken. Het is het resultaat van het jaarlijkse schaapscheerdersfeest, dat op uitnodiging van de lokale ondernemersvereniging in het centrum van Heerde wordt gehouden.

Het bezoek van de kudde aan de ‘kappers’ heeft een bijzonder tintje. Vroeger werden de schapen altijd bij de kooi op de Renderklippen geschoren, maar de viering van het 800-jarig bestaan van Epe en Oene in 1976 was aanleiding om dat eens op het marktplein in Epe te doen. Daar werd de basis gelegd voor een traditie, want sindsdien vindt het scheerdersfeest, met uitzondering van het jaar (2001) van de MKZ-crisis, het ene jaar in Epe en het andere jaar in Heerde plaats. In Heerde gebeurde dat aanvankelijk bij De Keet, maar al gauw werd het centrum de nieuwe locatie. Dit keer is de Brink bij de splitsing Dorpsstraat-Brinklaan de plaats van handeling.

Herder Lammert Niesing vertrekt ’s morgens om zeven uur met ruim honderd schapen en een paar helpers naar het centrum van Heerde. De kudde telt nu nog zo’n 280 dieren. De helft verhuist nog voor het schaapscheerdersfeest naar grotere begrazingskuddes. Er blijven ongeveer honderd volwassen dieren en ruim dertig lammeren over.

Na een wandeling van een uurtje en een korte tijd om te acclimatiseren beginnen elf mannen en één vrouw met het knippen van de vachten. De meeste scheerders zijn door de wol geverfd en doen dit ambachtelijke werk al vele tientallen jaren. Het zijn leden van de bekende scheerdersfamilies Stijf (zes man sterk) en Colijn (vier) uit de gemeente Heerde en Harrie Reezigt uit Epe. Ze hebben het vak allemaal al als kind van hun vader geleerd. Het twaalftal wordt gecompleteerd door Charrel Wolf, een jonge vrouw uit Heerde die stage heeft gelopen bij de kudde en er regelmatig als vrijwilligster actief is. Als de gelegenheid zich voordoet neemt ook herder Lammert Niesing een aantal schapen voor zijn rekening.

Het scheren vergt ongeveer een half uur per schaap. Het echte vakmanschap is vooral nodig bij de kop en de staart, waar de meeste botten zitten. Een goede scheerder is ook te herkennen aan het gedrag van het dier, want een schaap voelt zich op z’n gemak bij een vakkundige scheerder. Om ongeveer vier uur worden de laatste schapen onder handen genomen, waarna de hongerige kudde weer terug naar de Renderklippen draaft.

De vachten zijn tijdens het scheerdersfeest ook te koop. Ze kosten slechts 5 euro per stuk en drie voor 10 euro.

Overigens bestaat de kudde 60 jaar. Op 4 augustus 1956 liepen voor het eerst schapen op de Renderklippen. De toenmalige burgemeester van Heerde, jhr. W.H.van de Pol, opende onder grote belangstelling de deur van de schaapskooi, waarna 82 schapen nieuwsgierig naar buiten wandelden. Ongetwijfeld tot teleurstelling van het publiek hadden de dieren al snel genoeg van alle drukte en liepen ze angstig weer naar binnen.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken