achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Expositie met wrakstukken Halifax

Op bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed in Wapenveld is een expositie over de Halifax DT795 geopend. Deze is vanaf 14 mei elke zaterdag te bezichtigen.

De Halifax DT795 stortte op 3 april 1943 neer. Daarbij kwamen de zeven bemanningsleden om het leven. De tentoonstelling is samengesteld door Wolter Noordman uit Heerde die daarbij gebruik heeft gemaakt van wrakstukken die in september 2014 geborgen zijn.De expositie is een eerbetoon aan de zeven bemanningsleden die bij die crash om het leven zijn gekomen. Drie van hen zijn direct geborgen en enkele dagen later op de Rusthof in Leusden begraven. Officieel waren nog steeds vier bemanningsleden vermist. Na de bergingsoperatie in september 2014, zijn menselijke resten geborgen. "Door de Bergings en Identificatie Dienst van de Koninlijke Landmacht (BIDKL) is vastgesteld dat het gaat om menselijke resten van vier mensen", aldus bergingsofficier majoor Arie Kappert die bij de opening van de expositie aanwezig was. Hij meldde dat naast het al aanwezige monument op de begraafplaats vier stenen geplaatst worden met de namen van de bemanningsleden. 

Begrafenis
De stoffelijke resten zullen dinsdag 28 juni met militaire eer worden begraven op de begraafplaats in Wapenveld. Daar zijn in april 1943 al stoffelijke resten begraven door de Duitsers. Men heeft nooit vast kunnen stellen om welk bemanningslid of bemanningsleden het gaat. "Ik ben erg dankbaar dat we de stoffelijke resten hebben kunnen bergen. Dat is altijd het bijzondere aspect van ons werk waar nabestaanden bijzonder dankbaar voor zijn", aldus majoor Kappert. Die meldde dat ook de Kapel Koninklijke Luchtmacht bij de begrafenis een rol vervuld. 

Bemanning 
Jan Nitrauw, voorzitter van Vrieze's Erfgoed, meldde al sinds 1982 betrokken te zijn bij de gebeurtenissen rond de Halifax. Wijlen Pieter Oosterhoff liet hem toen een kruiwagen vol onderdelen zien van de Halifax. Dankzij gegevens als de crashdatum en serienummers, konden toen via een luchtvaartmedewerker van het Reformatorische Dagblad de namen van de zeven bemanningsleden worden achterhaald. In 2010 werd door de gemeente Heerde en plaquette met de namen van de bemanningsleden geplaatst. Nu krijgen de zeven bemanningsleden ieder een aanwijsbaar graf. 

Expostie
De expostie is ingericht door Wolter Noordman uit Heerde. Hij heeft al sinds 1984 contact met de nabestaanden van de bemanning en heeft velen van hen persoonlijk in  Engeland ontmoet. Daardoor is het mogelijk veel persoonlijke informatie te geven over de zeven bemanningsleden:

  • Frederick Henry Blake (26) uit Oregon (USA), piloot

  • Rodney Webber (21) uit California (USA), koepelschutter

  • Thomas Victor Trollope (22) uit Walthanstow (Engeland), staartschutter

  • Philip Henry Eldridge (29) uit King's Langley (Engeland), radio-operator

  • William David Hawkins (23) uit Gloucester (Engeland), navigator

  • John Ceredig Jones (31) uit Llanon (Wales) bommenrichter

  • Gerard Stanley Walters (22) uit Stratford (Engeland), boordwerktuigkundige  

De expositie is elke zaterdag te bezichtigen van 9.30 tot 16.00 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, De toegang is gratis. 

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken