achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten

Boomgaarden

De stroomruggen langs de IJssel vormen van oudsher een gebied waar veel fruitteelt aanwezig is. Dat is in Veessen en Vorchten niet anders en nog steeds is er een aantal fruittelers dat zijn boterham verdient met appels, peren en pruimen.

Zo maar langs de weg: appels, peren en pruimen
In het voorjaar wordt dit gebied gekleurd door de in volle bloei staande fruitbomen. Oorspronkelijk had iedere bewoner wel een aantal fruitbomen op het erf. De appels werden zo gegeten, gedroogd of tot appelmoes verwerkt. Stoofperen waren belangrijk bij de winterse maaltijd, vooral als traktatie op zondag.

Ontstaan van boomgaarden
Toen ook de stedelingen fruit ontdekten, ging de prijs van fruit omhoog en werd de aanleg van boomgaarden rendabel. Dat gebeurde zo rond 1870 in eerste instantie allemaal met hoogstamboomgaarden. Tussen Veessen en Vorchten is nu nog zo'n fraaie boomgaard te vinden. In het voorjaar is het een idyllisch gezicht: bloeiende fruitbomen, boterbloemen en grazende koeien in de wei.

Hoogstambrigade
In Heerde is er een speciale hoogstambrigade. Vrijwilligers plegen in de gemeente periodiek onderhoud aan bestaande en nieuwe hoogstamfruitboomgaarden. Belangrijkste doel van dit onderhoud is de instandhouding van de, voor de IJsselstreek karakteristieke, hoogstamfruitboomgaarden. 

Stalletjes aan de weg
De moderne teelt kent vooral het laagstamfruit, dat economisch veel beter te runnen is. In de oogsttijd van de pruimen, appels en peren, zijn langs de wegen in Vorchten en Veessen dan ook de nodige verkooppunten te vinden. De professionele kwekers kennen verkoop aan huis. Een groot aantal hobbyisten zet tafeltjes aan de weg voor de verkoop van hun overtollige fruit met een geldkistje voor zelfbediening. Voor beide geldt: het fruit dat u koopt en eet komt vers van de boom!