achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

 
Zodra ik uit de auto stap haal ik als vanzelf diep adem. Ach, wat een heerlijke geuren hangen hier toch. Het is moeilijk de verschillende luchtjes te onderscheiden, maar toch ruik ik warme aarde, rottend blad, het aroma van de dennen. Even verderop opent het bos zich en loop ik over de heide. Over kleine slingerende paadjes, tussen het wuivende gras waar tientallen bedauwde spinnenwebben laten zien dat ik hier niet alleen ben. Maar, ik ben (nog) wel de enige mens!

Hier overheerst ineens de zoetige geur van kraaiheide. Ik speur tussen de planten en zie bosmieren driftig heen en weer lopen. Ah, en daar zie ik pootsporen van een ree die hier eerder op de ochtend heeft gelopen. Kleine kruipende plantjes, met handvormige blaadjes en gele bloemen trekken mijn oog. Het is Tormentil. De bloemetjes zijn nog gesloten. Die gaan pas open als het warm genoeg is voor bestuivende insecten. Je moet als plant immers wel effectief je energie inzetten.
 
Vanaf de hei loop ik het schaduwrijke bos in. Het is hier een stuk koeler. Onder de hoge dennen ligt een groen tapijt van zachte mossen. Tussen de bomen hangt een witte waas van verdampend vocht uit de bosbodem. Hier en daar piept de zon tussen de bomen door en maakt banen van licht die kleine stukjes bosgrond verlichten.

Haha, ik waan me ineens in een sprookjeswereld. Want voor me ligt een kabouterbadje! Echt waar. In een boomstronk van een omgezaagde boom is een kuiltje ontstaan, doordat de bast van de boom nog even is doorgegroeid. Zo ontstond er een ronde opstaande rand, met in het midden van de stam een holte. Die is nu gevuld met regenwater.
 
Met een beetje fantasie zie je daar een kleine boskabouter met een handdoek over zijn schouder naar toe wandelen. Hij legt de handdoek op de rand en laat zich in het water glijden, met zijn puntmuts nog op. Hij rilt even, maar zucht dan diep…..  KLABAM!
Oeps, een artillerieschot vanaf Militair oefenterrein De Harskamp. Ineens ben ik terug in de werkelijkheid. Ik lach hardop om mezelf. Kabouters, die bestaan helemaal niet. Dan hoor ik een plons achter me, toch een kabouter? Nee, een dennenappel die precies in het badje valt. Ik loop verder. Hmmm, wel erg toevallig, dat die dennenappel precies daar viel. Bruusk draai ik me om en staar naar het badje. Geen kabouter te zien…..

Deze column is geschreven door Bertina. Samen met kinderen of alleen de natuur ontdekken, dat doet zij via Natuurcontact

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.