achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Duivelsei

Zo was ik onlangs in een particulier bos met een schoolklas van ruim 30 kinderen voor een natuurexpeditie. Zo’n tocht is een zogenaamd ‘spontaan programma’, we laten ons letterlijk leiden door wat de natuur op ons pad brengt.
In het begin wijs ik de kinderen op een paar diersporen of bijzondere details, zoals een mooie paddenstoel. Zo maak ik ze er attent op waar ze op moeten letten om mooie dingen te vinden. En, hoe belangrijk het is op te passen waar je je voeten neerzet. Voor je het weet doodt je een kever, vertrap je een mooie plant of maak je een pootspoor van een dier onleesbaar.
 
Door diersporen te vinden en te lezen komt het bos tot leven, je ontdekt de bosdieren zonder ze te zien. Erg leuk om te doen! Zo is het bij een pootspoor leuk om te bedenken hoe het dier liep, waar het vandaan kwam en waar het naartoe ging. Ligt er misschien nog een poepje of heeft hij ergens aan geknabbeld? Alle poot-, vraat- en poepsporen samen vertellen je veel over het dier.
 
En zo liet ik de kinderen het bos in gaan. Sommige gingen alleen op pad, anderen in een groepje. Een stil bos met ruisende boomtoppen en een hoop geritsel en takkengekraak (gewoon van de andere kinderen) is best intimiderend.
 
Het duurt niet lang of de eerste schreeuw volgt: ‘Wij hebben een holletje!’, dan volgt een tweede: ‘Mevrouw Bertina, wat is dit?”. Werk aan de winkel!
Vanaf dan is het een gekkenhuis, of beter een gekkenbos. De kinderen vinden het een na het ander en komen met de gekste dingen aan. Ze vinden galappels, botjes, bosmuizenholletjes, spinnen, mestkevers, poepjes van reeën en wilde zwijnen, een enorm dikke pad in een holle boomstam. Wat een avontuur!!
 
En dan komt er een jongen naar me toe met een eironde witte bal. ‘Bertina, is dit een ei?”. Da’s een goede vraag. De bal ziet er uit als een ei, maar heeft geen harde schaal. Hij is zwaar en veerkrachtig als je er in knijpt. De jongen knijpt ook, iets te hard. Het ‘ei’ scheurt open en de binnenkant – een soort stevig gel – puilt eruit. ‘Prachtig, dàt is een heel bijzondere vondst’, roep ik uit. Wat jij in je hand houdt is een Duivelsei!
We roepen alle kinderen bij elkaar en ik vertel: ‘Heel vroeger was men bang voor alles wat onverklaarbaar was. Dergelijke zaken waren het werk van de Duivel of van heksen! Deze rare knol noemde men een Duivelsei of Heksenei, omdat niemand wist wat het precies was.
Later ontdekte men dat uit die knol een paddenstoel groeit, een Grote stinkzwam. De mysterieuze naam bleef gelukkig, en zo kan ik weer een leuk verhaal vertellen.’.
 

Duivelsei 

Deze column is geschreven door Bertina. Samen met kinderen de natuur ontdekken, dat doet zij via Natuurcontact..

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.