achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Mysteries ontrafeld….

Maar waar zitten ze toch? Je ziet ze bijna niet of je ziet alleen sporen zoals een pootafdruk of misschien zelfs keutels. En elk seizoen heeft ook zijn eigen unieke kadootjes die het mysterie nog interessanter maken. Van burlende edelherten tot kleine knorrende pyjamaatjes.

Eerlijk gezegd kan ik het mysterie niet geheel ontrafelen en dat is misschien maar goed ook. Natuur moet je namelijk zelf ontdekken. Daarom kan ik iedereen aanraden om een rustige boswandeling te maken. Onze terreinen in en rond Heerde zoals; Petrea, De Dellen, Scherpenberg en Majuba zijn perfecte locaties om dit te doen. Tijdens de wandelingen kan je op en langs het pad alles vinden wat je nodig hebt.  Prenten (pootafdrukken), keutels, wissels (vaste routes), vraatlijnen en misschien zelfs wel haren aan een schuurboom die bij een modderplek staat.

Het mooie aan de dieren is, is dat ze dichterbij zijn dan je denkt. Daarom is rust in de natuur ook belangrijk. Tegelijkertijd zijn ze vooral ook gewend aan routine. Zo weten ze wanneer het weekend is, dan is het drukker in het bos en trekken ze zich wat meer terug. Ook zijn ze gewend aan machines in het bos. Van de mensen die met trekkers en andere bosbouwmachines werken hoor ik vaak dat de dieren dicht bij de machines komen.
En als je ergens regelmatig komt en je verstoord de natuur niet dan ga je geheid steeds vaker wild zien. De toptip is om jezelf niet waarneembaar te maken. De eerste stap is om op het pad te blijven. De dieren weten dat daar mensen lopen en dat is zolang je daar blijft helemaal niet eng voor ze. Daarnaast helpt het om zo stil mogelijk te zijn en geen sterke geuren te dragen.

Maar natuurlijk is zien de mooiste belevenis. Ga daarom met ons mee naar onze Wildobservatiepost in De Dellen. Daar vertellen ervaren boswachters alles wat je wil weten en kan je de dieren in alle rust bekijken.  Vanwege het 1,5 uur absoluut stil zitten is de minimum leeftijd 12 jaar. De voorwaarde om stil te zijn geldt echter voor alle leeftijden.

Groeten van boswachter Sabine Wolters
 

Mysteries ontrafeld…. 

Geldersch Landschap & Kasteelen
Twitter: @Bosw8erSabine

Alle evenementen staan op onze site https://www.glk.nl/actueel/evenementen1/?locatie=4

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.