achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

‘ns Even bedenken wat ik dan allemaal meeneem. M’n driepoot en heksenpan, want we gaan onkruidsoep maken. Eetbare wilde planten voor in de soep. Ik ga de kinderen survival technieken leren. Zoals vuur maken zonder lucifers, drinkwater zoeken, eten uit de natuur, veilig werken met een zakmes en een schuilhut bouwen. Bushcraft heet dat. Met een beetje voorkennis is overleven in de natuur een stuk leuker. Het schoolkamp is in Hattem in het bos. Een vergelijkbare locatie dus.

Even kijken wat ze nu zouden kunnen eten in een bos. Bosmieren zijn een lekker tussendoortje met een zure bite. Van dennennaalden kunnen we thee zetten. Maar dat vult de maag niet. Even verderop valt mijn oog op frisgroene bosbessenstruiken. En jawel, mèt rijpe bosbessen! Even proeven. Oh, wat zijn ze lekker zeg.

Ik loop met een handjevol bessen naar een uitkijkpunt en wordt daar verrast door de warmte van de zon. Ik trek mijn jas uit en ga lekker zitten op een bankje. Terwijl ik ver van me wegkijk hoor ik de vogels in het bos zingen. Hè, wat een rust hier.

Dan loopt er ineens een hond voor me, een kwispelende Friese stabij. Hè, zit ik lekker rustig hier, komt er natuurlijk weer een wandelaar bij! Het hondenbaasje blijkt een heel aardige kwieke pensionata die hier al jaren in het voorseizoen op de camping staat. Ik haal hem over bosbessen te eten en hij vindt ze ook erg lekker. We struinen samen de struiken af naar de beste exemplaren en raken aan de praat. Een half uur later kletsen we nog. We praten over honden, teken, visarenden, muggen en wilde zwijnen.

Dat is nu zo heerlijk in deze streek, mensen zijn hier zo open en toegankelijk. ’t Is helemaal niet erg om door zo iemand ‘gestoord’ te worden. We blijken gedurende het gesprek veel gemeenschappelijke interesses te hebben.

We wandelen samen terug naar de hei, waar onze wegen zich scheiden. Hij gaat bij de caravan aan de koffie met zijn vrouw. Zijn hond loopt alvast voor hem uit. Ik ga thuis koffie drinken bij mijn man, die dan met een kwinkslag opmerkt ‘Mijn vrouw doet maar, met wildvreemde mannen bosbessen eten in het bos’.

De columns op Wijzijnheerde worden verzorgd door verschillende personen. Deze column werd geschreven door Bertina Heijnens van Natuurcontact

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.