achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Terwijl de schaapherder de toestromende menigte vermaakt met alle bijzondere foto’s en verhalen, lopen aan de andere kant van onze gemeente de uiterwaarden vol. De pont ging uit de vaart en het water klotst tegen de dijk. Het is zo’n imposant gezicht die enorm brede rivier, die zich aan geen enkele wet lijkt te houden en steeds meer land voor zich opeist.


Bron foto: website TV Oost - hoogwater bij Wijhe

Het water neemt de ruimte
Het wassende water was heel vroeger een stuk natuurgeweld waar het een en ander voor moest wijken. Daarna was het lange tijd zo dat we in Nederland al het water wilden tegenhouden, met onze dijken en waterkeringen. Tegenwoordig is het juist weer andersom en willen we de rivier wat extra ruimte geven. Want laten we wel wezen: de hoeveelheid water zal niet minder zijn dan 100 of 200 jaar geleden. Als het komt, dan komt het. En als de dijken niet sterk of hoog genoeg zijn, dan zal iemand daar last van krijgen. En natuurlijk is dat op de laagste en/of zwakste plek.

Hoogwatergeul
Daarom is er nu een vergaand waterbeleid waarin er weer ruimte is voor de rivier. Niet alleen een imposant brede rivier die toeristen ook op koude winsterdagen naar het dorpje Veessen laat komen, maar een nieuw fenomeen: De hoogwatergeul. In het Wapenveldse broek, eens bijna winnaar van NCRV’s ‘mooiste plek van Nederland’ en in Veessen is het al maanden een drukte van belang. Buldozers, landmeters, baggerleidingen, omgelegde wegen, alle drukte waarbij kosten noch moeite wordt gespaard voor de aanleg van twee lange, nieuwe dijken die het ooit zo vlakke landschap tussen de IJssel en de Veluwezoom doorklieven. Twee hoge dijken met daartussen voldoende ruimte om een enorme hoeveelheid water te kunnen omleiden. Dit moet voldoende ontlasting brengen om verder stroomafwaarts ongecontroleerde overstromingen te voorkomen.

En ondertussen in de IJsselvallei
Dus gaan in de IJsselvallei de werkzaamheden gestaag door. De bevolking heeft zich wederom gevoegd. Ditmaal niet naar het water, maar naar de waterbeheerders die berekenden dat eens in de 100 jaar het water zo hoog zou komen dat dit overstromingen tot gevolg zou hebben. Eens in de 100 jaar… Niemand die durft te denken ‘wie dan leeft, die dan zorgt’, want iedereen is bang dat het wassende water hun eigen nageslacht kan overspoelen. Nee, hier in de IJsselvallei voegen we ons naar de grilligheid van de rivier en de mensen die daar verstand van hebben. Soms doen we een stapje terug om geen natte voeten te krijgen. En we proberen er het beste van te maken.

Rondleidingen per bus
Dat ‘het beste ervan maken’ vullen we op geheel eigen wijze in. Veessen is niet voor niets beter geworden van de Hanzeroute ooit. We weten dat we kunnen onderhandelen als we iets hebben wat een ander wil. Want de hoogwatergeul lag erg gevoelig. Het is namelijk een forse ingreep in het landschap dat al honderden jaren mens en kind geboeid houdt. Dat verdwijnt deels. Dus is er onderhandeld en krijgt de omgeving er het een en ander voor terug: opwaardering van de woonkernen door extra voorzieningen, er wordt geïnvesteerd in fietspaden en ‘Waterfront Veessen’ om het toerisme een extra impuls te geven. Wat we er allemaal voor terugkrijgen? Wie nieuwsgierig is kan naar de werkkeet aan de Kerkdijk om meer informatie te vragen of zelfs in een heuse gele schoolbus worden rondgereden over het werk. Ongekend maakt onbemind zal de uitvoerder denken, dus ook hier worden kosten noch moeite gespaard om alle vragen te beantwoorden en mensen in de plannen te kennen. Maar we willen niet nog meer rumoer in het eens zo rustige landschap; we kunnen bijna niet wachten tot alle werkzaamheden zijn afgerond en de rust weerkeert.

Geen korte lontjes hier
Gemeente Heerde is immers Cittaslow. Je komt hier voor je rust. Je woont hier voor je rust. Dat merk je in alles. Zo hebben de mensen hier doorgaans een minder kort lontje dan in andere delen van Nederland. Wij hebben immers volop gelegenheid om stoom af te blazen in de bossen, op de heide, over de klompenpaden en fietspaden of spoelen ons ongenoegen weg langs de overstroomde uiterwaarden. We wonen niet voor niets op één van de mooiste plekken van Nederland?!

Rust op de mooiste plek van Nederland
In de gemeente Heerde hebben we ruimte (ook voor de rivier),
we houden steeds de Veluwezoom met de Renderklippen in het vizier
en wachten geduldig af tot de rust weerkeert hier.

Deze column werd geschreven door Heerdenaartje

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.