achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Lammertijd 2016

Het bezoek dat zich elk jaar weer vergaapt aan het jonge spul. Er zijn gewoon mensen die elke dag komen kijken, of om een geboorte live mee te maken, of om te kijken of er al weer iets is geboren en hoe het gaat met het spul etc. etc. En dan bieden we mensen tegenwoordig nog de mogelijkheid om een lammetje te adopteren. Dit om onze kudde financieel te ondersteunen en de betrokkenheid van de mensen naar onze kudde nog meer te vergroten. Dan nog een bekende Nederlander om ons adoptieplan te promoten en het circus draait op volle toeren. Maar goed, het hoort er allemaal bij.

Als herder ben je er in eerste instantie toch om te zorgen dat het goed gaat met je schaapjes. En hieruit haal je ook altijd de meeste voldoening. Hoe vaak als je het ook al gezien hebt, maar een geboorte of een lammetje dat drinkt bij de moeder ontroert mij altijd weer. Helaas maak je ook elk jaar weer mee dat een lam niet aangenomen wordt, de moeder te weinig melk heeft of een lam niet levensvatbaar is. Dit spijt me altijd, maar hoort er helaas wel bij. In 20 jaar maak je heel wat mee met het spul. En voor elk leventje doe je je uiterste best. Van mond-op-mondbeademing tot een lammetje 4 weken lang 5 keer per dag onder de moeder zetten om te laten drinken.

M’n dag begint altijd om een uur of zeven, wanneer ik de eerste ronde maak. ’s Nachts zijn de schapen een poosje alleen, gelukkig lammeren onze schapen (Veluwse Heideschapen zijn smal in schouders en kop) vrij makkelijk af. En dan kan het gebeuren dat er al een aantal geboren zijn, waarbij ik de moeders moet zoeken. Alles wat moet aflammeren loopt in één ruimte, zodat ze zich op hun gemak voelen. En die beesten kunnen je voor de gek houden; soms heeft een schaap afgelammerd, wil het er niets van af weten en verstopt het zich tussen de anderen; nou, dan wordt het een hele zoektocht en moet je heel wat trucjes van stal halen. Of hier en daar moet nog een handje geholpen worden met een lam dat verkeerd ligt. Na deze puzzel, alles netjes in de kraamhokjes gezet, uiercontrole, navel ontsmetten, vaststellen geslacht, oornummer inbrengen en registreren, kan ik beginnen met voeren, water verzorgen en opstrooien, zodat alles er weer spic en span uitziet. En dan……. even tijd voor koffie en een boterhammetje.

In het begin van de lammertijd ga ik als het rustig is ook nog gerust een poosje de heide op met de drachtige dieren, met uiteraard het ‘risico’ dat een schaap midden in het veld bevalt, wat ik zelf nog altijd een van de mooiste geboortes vind: puur natuur, als het niet hoeft niet mee bemoeien en lekker zelf laten doen. Als het schaap dan bevallen is, zal ik echter wel de lammetjes naar de kooi moeten dragen, want alhoewel ze binnen 10 minuten staan, lopen ze nog niet mee. Maar een beetje lief moederschaap loopt dan gedwee achter mij en haar jonge kroost aan. Heb het zelf vaak genoeg gezien van een afstandje en weet dat dit voor veel mensen een ontroerend gezicht is. En als je dan eenmaal bij de schaapskooi bent, het jonge gezinnetje netjes in een kraamhok hebt gezet en de nodige controles hebt gedaan, kan ik een hele poos genieten en het tafereeltje van een afstandje bekijken.

Deze blog werd geschreven door Lammert Niessing en werd met zijn toestemming overgenomen vanaf de website van Schaapskudde Epe Heerde

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.