achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Klompenpadwandeling

Het Elsvoorderpad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Veessen en Vorchten. Wandel door weilanden, langs de IJssel, over nieuwe dijken en langs IJsselhoeven, een kilometers lange hoogwatergeul, kerk en terpen. Weidse uitzichten over de IJssel als je door de uiterwaarden loopt, knus bij de oude en bijzondere kerk van Vorchten en lopend hoog op de dijk van het plan hoogwatergeul Veessen-Wapenveld.

Wandelen over een klompenpad, voor mij nog totaal onbekend maar door de aandacht in de pers en doordat steeds meer mensen deze paden bewandelen, was er interesse om vanuit Wandelnet aandacht te besteden aan met name de vrijwilligers die deze klompenpaden beheren. Ik loop met een groep onder leiding van een vrijwilliger en gids van dit klompenpad. En een verrassend mooie wandeling, eerst langs de IJssel door de uiterwaarden. De IJssel staat laag door de droogte en verderop ligt het pontje naar Wijhe relatief laag in de rivierbedding. De wandeling gaat verder naar het mooie dorpje Vorchten met de oude kerk, sfeervol, we mogen even naar binnen, de gids heeft de sleutel van de koster meegekregen, ons kent ons. Verderop lopen we over de dijk en kijken uit het over het weidse gebied van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. Deze geul is ontstaan door aanleg van twee dijken van elk acht km lang, waarna we weer Veessen naderen, langs knotwilgen, over kerkepaden en het winkeltje Koek en Ei. Het is een mooie rondwandeling met variatie, weliswaar relatief veel verhard maar door de rust in dit gebied is dit niet bezwaarlijk en in een gebied wat best exclusief mag worden genoemd. Uiterwaarden, cultuurhistorisch mooie plekjes, uitzicht over weilanden, de IJssel, kerkepaden en mooie natuur.

De blog en foto's kunt u hier lezen en zien en daar vindt u nog veel meer mooie wandelblogs van Henrie!

Klompenpadwandeling Klompenpadwandeling 

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.