achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Dank je wel IJssel!

Het duurt niet lang of ze voeren het blaadje mee, verder het bos in. Meer waterdruppels sluiten zich aan om het nog droge gebied te veroveren. Het duurt niet lang, dan zijn ze met zoveel dat het eerste takje ook wordt meegenomen. |Geluidloos en geduldig verovert het water van de IJssel een steeds groter gebied. Waterdruppels, gevallen als sneeuw in de Alpen of op de flanken van de Veluwe. Nu maken ze er samen één groot feest van. Via de IJssel leven ze zich uit en vormen een ongekende watermassa van dijk tot dijk.

Gemaal Veluwe 

Rijdend vanaf het Kloosterbos stop ik bij het gemaal Veluwe. Het waterpeil in de Wapenvelder polder ligt op 1,1 meter NAP. Aan de andere kant van de dijk heeft de IJssel het niveau van 2,5 meter NAP bereikt. In het gebouw zoemt één van de machtige pompen. Die voegt zo'n 400 m3 per minuut water uit de polder toe aan de watermassa in de IJssel. En dan te bedenken dat er vier van zulke pompen staan, nog maar een kwart is in gebruik. Ter hoogte van Veessen ligt de pont roerloos in het water. De bemanning heeft gedwongen verlof want de veerstoep is onbereikbaar.

Duizend ganzen 

Verder rijdend vallen vooral de grote hoeveelheden ganzen, zwanen, witte en blauwe reigers, eenden en andere watervogels op. Grazend in de weilanden, overnachtend op stille waterplekken is het een fantastisch oord voor de vele duizenden ganzen. Net voorbij het veer, stappen we vol verbazing van de fiets. Opeens, zonder dat we de oorzaak zien, gaan vele honderden en misschien wel duizend ganzen op de wieken. Het geruis van de duizenden vleugels vult de lucht, luidruchtig vliegen ze in een grote gevederde wolk over de IJsseldijk. Na wat verkennende rondjes laten ze zich in het water van de uiterwaarden zakken, sommige verkiezen een nog droge maisakker.

Basjkier te paard 

In Veessen is het een komen en gaan van nieuwsgierigen bij het nieuwe beeld van de Basjkier te paard. Hij kijkt nu uit over een grote watermassa van snel stromend water. Rond zijn sokkel is de stroming duidelijk te zien, gebroken rietstengels en takken blijven haken rond de grote betonnen voet. We willen verder maak Koek en Ei lokt met een kop koffie, even opwarmen en dan verder. Langs de mölle van Bats die de voeten nog net droog houdt, de roeiboot van de molenaar ligt op de plek waar normaal de auto staat. Dan naar de Deltawerken van de Veluwe, de 800 meter lange brug over de inlaat van de hoogwatergeul. We moeten over de brug, het fietspad is onder water verdwenen. Voor de inlaat is het weidegebied in beslag genomen door het water van de Ijssel, een prachtig meer, al ontdekt door kitesurfers. Op de brug blijven we even staan, genietend van het vergezicht.

Dank je wel IJssel! Je bent echt de mooiste rivier van Nederland!

 

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.