achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Lentekriebels

De natuur geeft nu elke dag iets moois prijs. Bijvoorbeeld langs de IJssel. Het gras in de uiterwaarden en weilanden wordt weer groener en dat is onweerstaanbaar voor de enorme groepen ganzen. De lucht is vol gegak en gesuis van de vele vleugels. Indrukwekkend!

Ik weet dat niet iedereen blij is met zoveel ganzen, maar ja, nergens is het gas groener dan in Nederland. Dus geef die ganzen eens ongelijk.

In de bossen zingen vogels om het hardst om hun territorium aan te geven en om damesvogels te lokken. Het is verkeringstijd! Als ik dat vertel aan de groep om me heen, giechelen de kinderen.

Ik vertel dat een winterkoninkje meerdere nesten bouwt om heel veel vrouwtjesvogels te versieren. De winterkoninginnen mogen zelf kiezen in welk nest ze willen wonen. Hij heeft een echte harem, alsof-ie een sultan is. Maar, andere vogels, zoals zwanen bijvoorbeeld, blijven hun leven lang bij elkaar.

Het zijn allemaal manieren om te zorgen dat er nakomelingen komen, dat de soort in stand blijft.

En dat doen bomen ook….

Scharrel maar ‘ns in de bladlaag op de bodem in het bos. Daar vind je boomvruchten die vorige herfst gevallen zijn. Boomvruchten, zoals beukennootjes, esdoornvleugeltjes, kastanjes en eikels. Ze hebben de hele winter in een beschermend bed van rottend blad gelegen, wachtend op de eerste zonneschijn. De eerste lentezon verwarmt hun bladerbed en dan ontkiemen ze.

Het is erg leuk om zo’n opengebarsten vrucht mee te nemen en thuis op te kweken tot een boom. Nou ja, een boompje dan. Want, het duurt echt jaren voordat zo’n kiemplantje een echte boom is.

Een vriendin van me kweekte zo haar eigen bonsai-eikenboom. Met piepkleine blaadjes. Heel bijzonder.

Het is eigenlijk best gek dat die kleine dingen aan je voorbijgaan als je door het bos wandelt. Met rondrennende kinderen, je snuffelende hond, gezellig kletsend met een vriend of lekker alleen.

Ons hoofd is nooit leeg, onze gedachten zijn overal.

We zien de bomen om ons heen, maar staan niet stil bij de oorsprong. Bij het begin van een nieuw bomenleven, ergens in de bosbodem.

Maar ik vind zoiets juist heel bijzonder. Ik krijg er lentekriebels van!

 

Deze blog is geschreven door Bertina Heijnens van Natuurcontact

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.