achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Belangrijkste vraag die mij bezig hield: hoe hoog staat het water? En dat viel tegen. Het weiland tussen de Zwarte Kolk en het Kloosterbos stond nog helemaal droog. Erg jammer want dat is meestal de eerste plek in Wapenveld waar geschaatst kan worden. Maar het wil dit jaar niet zo lukken met het wassen van het water. Verhalen over lage waterstanden in de mooiste rivier van Nederland komen veelvuldig voor, over hoge waterstanden wordt al lange tijd niet gerept.

Terwijl juist dat gebied zo verschrikkelijk mooi is bij hoge waterstanden. Het mooist is als het wassende water de dijk Zandbergen bereikt. De laatste forse kering van het water aan de noordkant van Wapenveld op de grens van dat Kloosterbos. Als het wel een ijsvlakte is, kun je schaatsen tot in het Kloosterbos en naar de Zwarte Kolk.

Deze diepe en grote kolk is vermoedelijk ontstaan op 17 januari 1552, de naamdag van de heilige Sint Antonius van Egypte. “Het water van de IJssel wordt die dag zo hoog dat 'het hoger is dan welke waterstand ooit op een stadsmuur is aangegeven”, zo meldt een kroniekschrijver uit die tijd. Je moet dan wel beseffen dat de IJssel in die tijd nog in open verbinding staat met de Zuiderzee en deze met de Noordzee. Bij noordwesterstormen kan het water enorm opgestuwd worden vanuit de Zuiderzee de IJsseldelta in. De druk van het water is dan enorm. Als het hoog genoeg komt, slaat het water door de storm over de dijk heen. De binnenzijde van de dijk raakt dan doorweekt en stukken dijk gaan dan afschuiven. De dijk verliest dan het vermogen om water te keren en breekt. Door het hoogteverschil krijgt het naar binnen stortende water heel hoge snelheden en spoelt de grond achter het gat weg waardoor een gat in de bodem wordt geslagen die gevuld met water achterblijft en de aanduiding 'kolk' krijgt. In Wapenveld is daar de aanduiding Zwarte kolk bijgekomen. Door de grote diepte van de kolk zie je niets, het is één groot zwart gat.

De aanduiding 'Zwarte kolk' kan ook verband houden met een ander verhaal. De dijk zou namelijk doorgebroken zijn op het moment dat de Zwarte Ruiter over de dijk liep. Hij achtervolgde een bewoner van het fraterhuis die samen met een buurjongen poolshoogte kwam nemen.

De Zwarte Ruiter was een bewoner van het roofslot Puttenstein bij Elburg en maakte strooptochten door de omgeving. Zijn plan was om de frater en de jongen te gijzelen en een flink losgeld aan de fraters in het klooster Hulsbergen te vragen. Op het moment dat hij op zijn grote zwarte paard de dijk af wilde dalen om het tweetal in het Kloosterbos te achtervolgen, schoof het eerste stuk dijk naar beneden. De Zwarte Ruiter en zijn paard sloegen om en bleven steken in de doorweekte grond onder aan de dijk. Op dat moment brak de dijk en de enorme watermassa die daarbij binnen stroomde sloeg een meters diep gat achter de dijk. De Zwarte Ruiter en zijn paar werden meegezogen de diepte in. Volgens de overlevering waren in het diepe water nog jarenlang de angstig open gesperde ogen van de Zwarte Ruiter en zjjn paard te zien.

Ik huiver als ik dit verhaal nog eens overdenk. Ik kwam immers ook poolshoogte nemen.? Onwillekeurig kijk toch even de Werverdijk af, gelukkig geen Zwarte Ruiter te zien.......

 

Deze column werd geschreven door Jan Nitrauw

Zonsopkomst Renderklippen

Mini blog met mooi filmpje van de Renderklippen van blumm.nl

Klompenpadwandeling

Een blog van Henrie van Zoggel over het Elsvoorderpad dat met een gids gewandeld werd.

Pas op voor de witte wieven.....

Nu de toeristen binnenkort weer uitzwermen door deze omgeving, is het wellicht goed om hen te waarschuwen voor de witte wiev'm, ofwel de witte vrouwen.

Dank je wel IJssel!

Onhoorbaar tillen de waterdruppels die samen een klein stroompje hebben gevormd, een verschrompeld, bruin eikenblad op aan de rand van het Kloosterbos in Wapenveld. Heel stiekem eigenlijk voor wie alleen kijkt wat er aan zijn voeten gebeurd.

Lekker fietsen

Iedere maand maakt een lid van het college van B&W een column op de site van de gemeente. Deze maand van wethouder Wolbert Meijer, met als titel 'Lekker fietsen'. Die nemen we graag over op WijzijnHeerde.

Lentekriebels

De winter loopt ten einde, maar de natuur spartelt nog even tegen. De ene dag is het nat, grijs en koud. De volgende dag door eken de eerste krachtige zonnestralen de striemende regen. Ik vind dit een heerlijke tijd. Want het is een tijd vol beloftes….

Schaatsen bij de Zwarte Kolk

Vorige maand kwam ik even poolshoogte nemen bij het Kloosterbos in Wapenveld. De thermometer stond dik onder nul en dat betekent dat er ijs is te verwachten. En dat is een belangrijke conditie om te kunnen schaatsen.

Sprengen in de winter

Brrrr, wat is het koud buiten. De grond kraakt onder je voeten, zeker als je in het bos loopt. Krakkerdekrak hoor je bij elke stap als je voeten door de bevroren humuslaag zakken.

Kabouterbadje in het Zwolse Bos

Het belooft vandaag weer een warme dag te worden. Dat zie ik als ik één oog opendoe en de zon langs de gordijnen van de slaapkamer gluurt. Tijd voor een vroege boswandeling in het Zwolse Bos!

Duivelsei

Het altijd een groot avontuur als je met een groep kinderen het bos in gaat. Ik heb zelf een goed oog voor detail en vindt altijd wel bijzondere dingen, maar al die kinderogen samen zien meer dan mijn hoofd kan bevatten.

Mysteries ontrafeld….

Een veel gehoorde vraag is; boswachter waar zitten de wilde dieren? En dan is het zogeheten grofwild op de Veluwe het meest populair.

Bosbessen eten met een wildvreemde man

Al wandelend in het bos wordt mijn hoofd altijd lekker leeg en kan ik goed nadenken. Een goed moment dus om natuurprogramma’s voor te bereiden. Zoals de workshop bushcraft die ik morgen geef aan een groep 8 tijdens een schoolkamp.

De hond los, mits…

Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden. Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo’n eind met de hond los kunt lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Column - Rumoer op de Veluwezoom en in de IJsselvallei

Het anders zo rustige gebied van de gemeente Heerde heeft te maken met rumoer. Want op de Renderklippen is het uitermate druk deze dagen nu de lammerentijd is aangebroken. Iedereen loopt uit om een glimp op te vangen, tot TV weermannen aan toe. Het ene lammetje is geboren in het veld, de ander met een bruin pootje of weer een ander ziet eruit alsof het in de honingpot is gevallen.

Lammertijd 2016

De lammertijd is toch altijd weer de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder. Je kijkt er een jaar lang naar uit, ziet er een beetje tegenop, al die heisa van de media tegenwoordig.

Najaar 2015 - door Lammert Niesing

Een schitterende herfst hebben we dit jaar beleefd, met heel zacht weer en prachtig kleurende bomen.