achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow
Za 9 september

Open dag met publieksexcursie hoogwatergeul

De aanleg van de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld heeft, inclusief de planfase, meer dan tien jaar geduurd en heeft velen in het gebied geraakt. Negen bedrijven en vijf burgerwoningen (15 gezinnen) moesten worden verplaatst. Het gebied is op de schop gegaan en de werkzaamheden hebben veel overlast gegeven.

Vanaf zaterdag 9 september a.s. keert de rust weer terug en wordt het gebied symbolisch “teruggegeven” aan de bewoners. Als afsluiting van alle werkzaamheden wordt iedereen op deze dag vanaf 09.00 uur uitgenodigd voor deelname aan een auto- en fietsroute die langs alle elementen van de hoogwatergeul voert.

U komt daarbij langs informatiepanelen die iets vertellen over de cultuur, natuur- en landschap en geschiedenis van dit gebied. Op de Oostdijk bij de Weerdhofweg hoort u de geschiedenis van de loop van de oude IJssel. Deze loop wordt op een later moment met kunstwerken geaccentueerd. De route voert verder langs enkele kunstwerken van de IJsselbiënnale, een internationale kunstroute langs de IJssel van Doesburg tot Kampen en langs het monument van de Baskhir (kozak te paard) bij de haven te Veessen.

De route staat daarmee in het teken van kunst, cultuur en geschiedenis. Een thema dat past bij Monumentendag. De route heeft een totale lengte van circa 25 km en gaat langs openbare wegen. Zij kan in één keer worden gereden maar kan ook worden verdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. De route start in beginsel bij gemaal Veluwe aan de Werverdijk 4 te Wapenveld. Hier bevindt zich ook het informatiecentrum van de hoogwatergeul. Maar ook vanaf andere plaatsen kunt u de route makkelijk beginnen.

Deze andere startlocaties zijn: multifunctioneel centrum “De Verbinding” in Vorchten, Molen De Vlijt in Wapenveld, De Molen van Bats en de Nijensteen in Veessen. Bij mfc “De Verbinding” kunt u tevens onder begeleiding van een gids een wandeling maken rondom de kerk van Vorchten en kunt u lezen over de archeologie van Vorchten. Op alle startlocaties staat de koffie/thee gratis voor u klaar.

De route is verkrijgbaar bij alle aangegeven startpunten en bij de TIP’s Heerde, Wapenveld, Veessen en Hattem. De route is ook te vinden op www.vallei-veluwe.nl/veessen-wapenveld

Werverdijk 4, Wapenveld

Aanvang: 10:00 uur

  U bent van harte uitgenodigd!
  Auto-, wandel- en fietsroute