achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow
Zo 28 april

Vorchten vertelt: Hoogstamfruitbomen

Op zondagmiddag 28 april houdt boomgaardliefhebber Adrie Hottinga om 15.00 uur een lezing over hoogstamfruitbomen. Dit is de derde lezing in de reeks “Vorchten vertelt”.

Gedurende de zestiger en zeventiger jaren zijn er veel hoogstamfruitbomen gerooid, omdat financieel gezien dit type productie niet meer loonde. Maar de laatste jaren is de belangstelling weer enorm toegenomen door particulieren voor aanplant van hoogstamfruitbomen. En uit het omgevingsfonds zijn na de aanleg van de hoogwaterdijken twee nieuwe hoogstamboomgaardjes aangelegd. Ook het gebruik van oude appel- en perenrassen neemt toe in de vorm van het laten versappen van het fruit en inmiddels ook door het stroop koken van Erik Nitrauw uit Wapenveld.

De lezing gaat in op het belang van hoogstamfruitbomen vanuit cultuurhistorie en ecologie. Er worden een aantal fruitrassen die typisch voor de IJsseltreek zijn, besproken. Ook het snoeien komt aan bod, aangezien in de gemeente Heerde een hoogstambrijgade actief is.

Na de lezing zal een kort bezoek gebracht worden aan het boomgaardje achter het Multifunctioneel Centrum in Vorchten.

De locatie van “Vorchten Vertelt” is in het Multifunctioneel Centrum: Kerkweg 19a in Vorchten (open vanaf 13.30 uur). Elke laatste zondagmiddag van de maand om 15:00 uur is het woord aan Vorchten! Toegang kost € 2,00 en dat is inclusief 1 consumptie.

Meer informatie op www.mfcvorchten.nl 

Kerkweg 19A, Vorchten

Aanvang: 15:00 uur