achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow
Do 21 februari

Kunstlezing: Utrechtse Caravaggisten

Cultuurplein Noord Veluwe organiseert een serie lezingen van verschillende gastdocenten.

De Italiaanse kunstenaar Caravaggio (1571-1610) leidt een gepassioneerde leven, waarin hij het tumult niet schuwt. Met zijn onfeilbare talent voor het weergeven van licht en donker, zorgt hij in Rome voor een revolutie in de schilderkunst. Europese kunstenaars wilden dit nieuwe realisme met eigen ogen zien en trokken naar Rome. Het moet voor hen een ware cultuurschok zijn geweest om na een lange tocht aan te komen in het Rome van 1600-1630. 
Deze Europese navolgers baseerden hun werk op dezelfde inspiratiebronnen, wel met een totaal verschillende interpretatie. Hoe werden de drie schilders Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen tijdens hun reis en verblijf in Rome beïnvloed door Caravaggio? In het Centraal Museum (Utrecht)  zijn van 15 december 2018  tot 24 maart 2019 opmerkelijke verschillen te zien van de Utrechtse Caravaggisten en uit internationale musea geleende 60 werken van Caravaggio. Uniek is de bruikleen van het Vaticaan (de graflegging van Christus ) waarin een perfect voorbeeld van Caravaggio’s stijl is te zien.

Aanmelden voor een lezing is noodzakelijk. Dit kan tot maximaal één week voor de lezing, bij voorkeur via onze website. U ontvangt dan een bevestiging.
 

Lesmoment: 19:30 - 21:30 uur
Tarief: € 14,95 
Docent: Marianne Wits

Griftstraat 8, Heerde

Aanvang: 19:30 uur